τηλ. 26510 34774 | fax. 26510 37779 | email. pamvoioa@otenet.gr

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

Διάρκεια: 3 ημέρες | Ημ/νία Εκδρομής: Παρασκευή 24 Μάρ, 2017 | Τιμή: €130 κατ'άτομο

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

3 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

 

 

1η ΜΕΡΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ , 24/03/17, ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΜΠΙΤΟΛΑ - ΟΧΡΙΔΑ (318χλμ).

Συγκέντρωση των εκδρομέων το πρωί, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση. Μέσω Εγνατίας Οδού, φτάνουμε στα σύνορα στη Νίκη. Διέλευση συνόρων μετά τον σχετικό έλεγχο και άφιξη στην πόλη του Μοναστηρίου. Εκεί θα ξεναγηθούμε στην Στρατιωτική Σχολή (τώρα Αρχαιολογικό Μουσείο). Λίγο πιο πέρα το πρώην Ελληνικό Προξενείο, κτισμένο σε ρυθμό κλασσικό και μπαρόκ το 1903, ανήκε τότε στην εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Δημητρίου, μέχρι το 1912 όταν και συμφωνήθηκε η παραχώρηση της κοιλάδας της Πελαγονίας στους Σέρβους. Στην συνέχεια, θα απολαύσουμε αρχιτεκτονικές κατασκευές, αρχοντικά και οικίες του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου. Θα δούμε το σπίτι και πάλαι ποτέ φωτογραφείο των καταγόμενων από την Αβδέλλα Γρεβενών φωτογράφων και πρωτοπόρων κινηματογραφιστών Αδερφών Μανάκια, Γιαννάκη και Μιλτιάδη. Συνεχίζοντας, στον πεζόδρομο Σιρόκ Σοκάκ με τις πολλές καφετέριες, τα προξενεία, την καθολική εκκλησία, τα δύο τεμένη, τον πύργο του ρολογιού, για τον οποίο λένε ότι το αρμολόι του χρειάστηκε 60.000 αυγά (ασπράδι) για το κουρασάνι. Ο μηχανισμός του Ρολογιού ήταν δώρο του πανίσχυρου τότε Κάιζερ, σε αντιστάθμισμα των υπηρεσιών που προσέφεραν οι κάτοικοι στην κατασκευή του Γερμανικού νεκροταφείου ( 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος). Φθάνουμε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου με το ιδιόρρυθμο καμπαναριό, το επίχρυσο θαυμαστό τέμπλο και τις θαυμάσιες νωπογραφίες. Υπήρχε και η εικόνα του Αγ. Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων (έχει αποσυρθεί για συντήρηση ). Μετά και από αυτή την περιήγηση έχετε την ευκαιρία να γευματίσετε φθηνά και ποιοτικά στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του Σιρόκ Σοκάκ και των παρόδων, να απολαύσετε έναν καφέ ή να κάνετε μικροαγορές. Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας για την Οχρίδα. Άφιξη στο ξενοδοχείο. Τακτοποίηση στα δωμάτια. Χρόνος ελεύθερος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

2η ΜΕΡΑ , ΣΑΒΒΑΤΟ , 25/03/17 , ΟΧΡΙΔΑ (50χλμ).

Πρωινό. Επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για επίσκεψη στο μοναστήρι του Οσίου Ναούμ, το οποίο βρίσκεται μισή ώρα από την πόλη της Οχρίδας και είναι κτισμένο τον 18ο αιώνα σε μια περιοχή που υπήρξε έδρα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής. Εκεί θα δούμε και τις πηγές του Δρήνου ποταμού, απ΄ όπου μπορούμε να αγναντέψουμε το Πόγραδετς της Αλβανίας. Επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για την πόλη της Οχρίδας, όπου θα επισκεφθούμε την Αγία Σοφία και τον Άγιο Κλήμη, ο οποίος μαζί με τον Όσιο Ναούμ, υπήρξαν μαθητές του Κύριλλου και του Μεθόδιου, οι οποίοι δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο. Ακολουθεί χρόνος ελεύθερος για γεύμα και στη συνέχεια αναχώρηση για την πόλη Στρούγκα, όπου θα επισκεφθούμε. Είναι μια μικρή πατριαρχική κοινότητα, αποτελούμενη από αλβανόφωνους και Βλάχους η οποία αφομοιώθηκε πολύ γρήγορα από την εξαρχική πλειοψηφία στα ταραγμένα χρόνια στις αρχές του αιώνα. Επίσης λέγεται ότι ήταν, το λασποχώρι του δάσκαλου Δημήτριου Milladinov, αποφοίτου της Ελληνικής Σχολής των Ιωαννίνων που δίδασκε εδώ το 1850 Πλούταρχο και Θουκυδίδη και μέσα σε οκτώ χρόνια άλλαξε την υπογραφή του από Δημήτριος Μηλαδηνίδης σε Demetar Milladinov. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

 

 

 

3η ΜΕΡΑ , ΚΥΡΙΑΚΗ , 26/03/17 , ΟΧΡΙΔΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ (313χλμ).

Πρωινό. Σχετικός ελεύθερος χρόνος στην αγορά της πόλης της Οχρίδας. Επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση. Διέλευση συνόρων Νίκης και άφιξη στη Φλώρινα όπου θα παραμείνουμε για φαγητό. Από εκεί, παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για την πόλη μας, με έντονες εντυπώσεις και αναμνήσεις από την υπέροχη εκδρομή μας.

 

 

 

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

** Για την έγκυρη κράτησή σας, θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή έγκαιρα και να συνοδεύεται με προκαταβολή 70 ευρώ κατά άτομο. Δηλώσεις συμμετοχής 7 ημέρες πριν την αναχώρηση της εκδρομής δεν θα γίνονται δεκτές από το πρακτορείο. Αυτό γίνεται προς όφελος των πελατών οι οποίοι είναι συνεπείς στην εγγραφή τους, έτσι ώστε να είναι έγκαιρη η ενημέρωσή τους για την πραγματοποίηση της εκδρομής.

 

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 130 ευρώ / κατά άτομο σε δίκλινα – τρίκλινα δωμάτια.

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ :

- Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο, ασφαλές, κλιματιζόμενο πούλμαν του γραφείου μας, με την πολυετή εμπειρία των οδηγών μας.

- Δύο διανυκτερεύσεις στην Οχρίδα, σε επιλεγμένο ξενοδοχείο του γραφείου μας, 4**** .

- Δύο (2) πρωινά.

- Δύο (2) δείπνα.

- Ελληνόφωνος τοπικός ξεναγός.

- Περιηγήσεις - ξεναγήσεις, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.

- Ασφάλεια αστικής ευθύνης, ( Π.Δ 339/11-9-96 ) σύμφωνα με τους νόμους της Ε.Ε.

- Φ.Π.Α.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ :

- Εισόδους σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

- Κέντρα διασκεδάσεως.

- Τα ποτά στα δείπνα.

 

Προσοχή ! Χρειάζεται απαραίτητα καινούριο διαβατήριο ή καινούρια αστυνομική ταυτότητα (με λατινικούς χαρακτήρες).